co se vaří pod krunýřem |
co se vaří pod krunýřem... Něco sladkého: Vaječný koňak bez vajec
OSTRAVSKÝ KOLÁČ: dle receptu paní Hany Juračákové - aneb KOLÁČ KTERÝ DOBYL AMERIKU (já nezkoušela, ale zní to zajímavě) 1/2 kg hladké mouky, 1/2 kg polohrubé mouky, 1/4 kg másla nebo tuku, 1/2 litru mléka, 7 dkg kvasnic, 4 žloutky, 17 dkg cukru, sůl Na nádivku: 1 kg suchých hrušek, 10 dkg cukru, utlučený badyán, rozinky namočené v rumu Těsto se připraví tak, jak se připravují tradičně kynutá těsta, dbáme na to, aby bylo neustále při stejné pokojové teplotě, tj. cca 25 °C. připravíme nádivku. Sušené hrušky paní Juračáková připravuje tak, že je suší v troubě a pak je ještě trochu opeče. Když těsto vykyne, uděláme si bochánečky, které rozválíme - nejlépe na papíru (dříve se rozvalovalo na otrubách). Na rozválené koláče rozetřeme nádivku a pak ještě posypeme posypkou (20 dkg másla, 20 dkg hladké mouky, 15 dkg cukru, pohanka; posypka je díky pohance tmavší, ale zato zdravější). TIRAMISU Z POMAZÁNKOVÉHO MÁSLA: 1 pomazánkové máslo (pochopitelně bez příchutě), 1 smetana ke šlehání (250 ml), 1 lžíce cukru, 1 panák rumu (event. dle chuti), hnrek uvařené silné instantní kávy, kakao na posypání, cukrářské či dětské piškoty (asi jedno balení) El. šlehačem vyšleháme pomazánkové máslo se smetanou a cukrem do tuhého krému. Piškoty namáčíme do kávy, do které jsme přidali rum. Piškoty klademe do formy (např. dortové), až zaplníme celé dno. Na ně rozetřeme polovinu krému, na krém pak opět namáčené piškoty. Poslední vrstvu tovří druhá polovina krému. Tu posypeme kakaem. Tiramisu necháme v chladničce alespoň 3 hodiny uležet, aby se chutě promísily a krém pěkně ztuhl. BUBLANINA Z JOGURTU 1 velký bílý jogurt (kelímek je pak coby odměrka) , 3/4 kelímku cukru, 1 kypřící prášek, 2 vejce, 1 a 1/4 kelímku polohrubé mouky, citrónová kúra, ovoce dle chuti (i mražené), podle ovoce lze udělat drobenku (máslo, polohr. mouka, cukr krystal - vše v poměru cca 50 g) Vše se smíchá, vznikne řidší těsto, to vlijeme na vysypaný a moukou vymazaný plech (velikost asi jako plech na pizzu). Na těsto dáme ovoce a případně drobenku a pečeme v předehřáté troubě. KEFÍROVÉ ZÁKUSKY 35 dkg polohrubé mouky, 25 dkg moučkového cukru, 2 celá vejce, 2 dcl oleje, 2 lžičky jedlé sody, 2 lžíce kakaa, 1 kefír. Na dokončeční čokoládovou polevu a na posypání strouhaný kokos Vše smícháme dohromady a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Peččeme asi na 180-200 °C do tuha. Hotové polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem. MARCIPÁNOVÝ BERÁNEK (Zdorj Praktická žena duben 2007)
300 g másla, 100 g marcipánové hmoty, 6 vajec, 1 lžička strouhané citrónové kůry, 1/2 dřeně z vanilkového lusku nebo pár kapek vanilkového aroma, 140 g moučkového cukru, 120 g hrubé mouky, 80g škrobu, 2 lžíce prosáté strouhanky, 100 g meruňkové marmelády Čokoládový krém: 250 ml mléka, 250 g ušlehané šlehačky, 125 g mléčné čokolády, 125 g hořké čokolády, 20 g pudinkového prášku, 3 vanilkové cukry Měkké máslo a marcipán utřete do pěny, po jednom zašlehejte žloutky a nakonec pridějte citrónovou kůru a vanilku. Z bílků ušlehejte tuhý sní, přidejte cukr a znovu ušlehejte. Do pěny přitom vmíchejte mouku se škrobem a zlehka promíchejte s máslovým krémem. Velkou formu na beránka vymastěte, vysypte prosátou strouhankou a naplňte těstem. Povrch uhlaďte a beránka pečte v předehřáté troubě na 190 °C asi 60 minut. Upečeného beránka nechte 15 minut odpočinout, vyklopte jej na mřížku, potřet rozehřátou meruňkovou marmeládou a nechte důkladně vychladnout. Připravte si krém: smíchejte 1 dl mléka s pudinkovým práškem a zbylé mléko dejte vařit. Do vroucího mléka vmíchejte směs prášku a důkladně povařte. Vzniklý pudink vyšlehejte do studena a přidejte rozpuštěnou čokoládu. Nakonec opatrně vmíchejte ušlehanou šlehačku. krém dejte vychladit a potom ho nastříkejte na beránka cukrářským pytlíkem do tvyru kudrlinek. Rohy můžete obarvit bílou čokoládovou polevou a oči zvýraznit lentilkami. POZNÁMKA: z mého fota v sekci fotogalerie) je patrné, že není beránek dokonalý, ale z loňska vím, že je opravdu lahodný. A to jsem ho dělala bez krému, letos jsem sice krém udělala, ale trochu pohodlně - z polotovaru Dortová náplň čokoládová od Dr. Oetkera (jen namísto mléka jsem dala šlehačku). Také jsem neměla k dispozici vanikový lusk, ani aroma, tak jsem namísto toho přidala do těsta vanilinový cukr a podle toho jsem přiměřeně ubrala cukr moučku. VELIKONOČNÍ JIDÁŠE:
Přísady zaděláte s teplým mlékem, abyste měli vláčné těsto. Dobře propracujete a necháte vykynout na teplém místě. Vykynuté lehce znovu propracujete, vyválíte asi 20 cm dlouhé válečky a vytvarujete jidáše. naskládáte je na vymaštěný plech a znovu necháte mírně nakynout. Pozor, abyste je nekladli příliš blízko sobě. Potřete je šlehaným vejcem a upečte dozaltova. Podáváte pokapané medem a pokud to váš žaludek snese, servírujte ještě teplé. Dobré rohlíčky (vánoční pečivo): 1/2 kg hladké mouky, 1 hera, 1 šlehačka. Heru natrouháme na hrubém struhadle, přidáme mouku a šlehačku a těsto ručně vypracujeme. pak je rozdělíme na 8 dílů. Z každého vyválíme kolo a dáme přes noc uležet do chladničky. každou odleželou placku znovu rozdělíme na osminy, naplníme a stočíme jako rohlíček. Náplň volíme podle chuti a peněženky, může být ořechová, tvarohová, povidlová, maková aj.
Něco slaného:NIVOVÉ TYČINKY 100 g nivy, 100 g hladké mouky, 1/4 lžičky prášku do pečiva, 2 polévkové lžíce zakysané smetany nebo mléka, vajíčko na potření, sladká paprika na posypání, případně kmín Z nivy, mouky, prášku do pečiva a smetany vypracujeme těsto, které rozválíme na vále na cca 0,5 cm tlustou placku, kterou nakrájíme na úzké obdélníčky o velikosti 1 x 4 cm (jak kdo chce tyčinky dlouhé). ty klademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sladkou paprikou. Upečeme dozlatova. (Pozn. z vlastní zkušenosti, jak rychle tyto sušenky mizí, dělávám rovnou z 0,5 kg nivy - tím se přiměřeně zvětší obsah ostatních surovin)
ŠVÝCARSKÝ SÝROVÝ NÁKYP:
120 g tvrdého sýra, 50 g másla, 30 g hladké mouky, 250 ml mléka, 4 vejce, špetka mletého pepře, lžička soli, zelená petrželka. Na zdobení: 60 g cherry rajčat, svazek mladé cibulky, máslo na formu
VŠEHOCHUŤ: žlutě jsou sladká jídla, růžově masitá a slaná, zeleně polévky LEHKÉ TVAROHOVÉ KNEDLÍKY (odlehčená varianta klasických ovocných knedlíků z tvarohového těsta) :
1 tvaroh, 1 vejce, strouhanka, trochu hrubé mouky, oříšek tuku, ovoce nebo povidla
Vejce rozmícháme s tukem, přidáme tvaroh a potom strouhanku (takové množství, aby těst drželo pohromadě a dalo se zabalit, případně můžete přidat menší množství hrubé mouky). Knedlíky připravme jako obvykle se sezónním ovocem nebo povidly a mírně je obalíme hrubou moukou, aby se ve vodě nerozvářely. Po uvaření omastíme a posypeme podle chuti.
SYPANÝ JABLKOVEC:
1 hrnek (250 g) polohrubé mouky, 1 hrnek dětské krupičky, 1 hrnek cukru krupice, 125 g másla, asi 600 g nastrouhaných jablek, můžeme přidat i skořici, rozinky apod.
Smícháme mouku, krupici a cukr. Hrnek směsi vsypeme do nevymazané formy, zakryjeme vrstvou jablek. Posypeme opět hrnkem suché směsi, zakryjeme druhou polovinou jablek. Navrch nasypeme poslední hrnek směsi, poklademe tenkými plátky másla a upečeme dozlatova.
KNEDLÍKOVÁ SMAŽENKA:
Houskový knedlík, tvrdý sýr nastrouhaný najemno, kečup, šunkový salám, trojobal (hl. mouka, vejce, strouhanka)
Houskový knedlík nakrájíme na slabá kolečka. Nastrouhaný sýr spojíme s kečupem na pevnou hmotu a tou potřeme plátky knedlíků. Z obou stran přikryjeme plátky salámu a obalíme v trojobalu. Usmažíme jako řízek a podáváme se zeleninovým salátem.
JÁTROVÁ PAŠTIKA:
2 kg vepřového bůčku, 500 g vepřových jater, 2 velké cibule, sůl, pepř
Bůček uvaříme a vychladlý umeleme na masovém strojku. Játra rovněž uvaříme a umeleme spolu s cibulí. Vše dáme do mísy, promícháme, zalijeme 0,5 l vývaru z bůčku, osolíme a opepříme. Směs napěchujeme do skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme 45 minut při 95 ºC.
KRABÍ KREMROLE:
1 listové těsto, 1 balení krabích tyčinek, vejce, sůl
Listové těsto rozválíme, rádýlkem nakrájíme na pásky, které navineme na krabí tyčinky. Kremrole dáme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem se solí a v horké troubě upečeme dozlatova.
ANDĚLČINO KUŘE:
Kuře naporcované na díly, sáček kysaného zelí, brambory nakrájené na plátky, různé druhy zeleniny (květák, papriky, rajčata, pórek, mrkev….) nakrájené na kousky, olej, sůl, kmín
Na dno pekáče vlijeme 3 lžíce oleje a nasypeme zelí. Na ně navrstvíme plátky brambor, kuře a zeleninu, osolíme, posypeme kmínem. Přikryjeme pokličkou a pečeme v troubě 45-50 minut. Nemícháme, chutě se prolnou.
KEFÍROVÉ LÍVANEČKY:
1 kefír nebo kyselé mléko, asi 10 lžic polohrubé mouky, 2 vejce, 1 lžíce cukru, ½ lžičky jedlé sody, sůl, tuk na smažení; na potření měkký tvaroh, ovoce nebo džem.
V míse připravíme těsto bez sody a necháme je chvilku odpočinout. Poté přimícháme sodu a ihned smažíme lívanečky. Potřeme je rozšlehaným tvarohem a poklademe libovolným ovocem, džemem nebo povidly.
PIVOVARSKÉ ZÁTKY:
1 kg mletého masa, sůl, pepř, česnek, majoránka, strouhanka, 3 lžíce másla, 4 lžíce kečupu, olej, sklenice piva (ne plzeňského – hořkne)
Maso smícháme se solí, pepřem, česnekem, majoránkou a strouhankou a tvarujeme malé karbanátky, které opečeme z obou stran na oleji. Karbanátky narovnáme na pekáček, zalijeme pivem, přidáme kečup a máslo a dáme do trouby zapéct, až se udělá dobrá šťáva. Karbanátek na talíři přelijeme šťávou, ozdobíme plátkem kyselé okurky, sterilovanou cibulí a červenou paprikou a podáváme s chlebem.
PEČENÉ ŠVESTKY SE ŠLEHAČKOU:
1 kg švestek, 2 lžíce octa, 1 lžička másla, cukr, mletá skořice, šlehačka.
Oprané švestky rozpůlíme, vypeckujeme, rozložíme na pekáč, pokapeme octem a máslem, posypeme cukrem a skořicí a v mírně teplé troubě pečeme asi 30 minut. Pak švestky urovnáme do skleněných pohárků a navrch zdobíme šlehačkou, kterou lehce posypeme skořicí.
DÝŇOVÁ POLÉVKA:
800 g máslové nebo oranžové dýně, 250 g brambor, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 mrkev, 1 a ½ l kuřecího vývaru (může být i z kostky), 3 lžíce másla, zakysaná smetana
Dýni zbavíme slupky a semínek a nakrájíme ji na menší kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme je na tenké kostičky. Mrkev nastrouháme, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. V hrnci zpěníme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli a česnek. Pak přidáme dýni, mrkev a brambory a asi 5 minut dusíme. Zalijeme teplým kuřecím vývarem a vaříme doměkka. Polévku poté rozmixujeme a podáváme s Kopečkem zakysané smetany.
ZELNÉ KNEDLÍKY:
500 g polohrubé mouky, 1-2 vejce, 500 g kysaného zelí, sůl; na polití rozpečená slanina
Na vále zpracujeme mouku, vejce, trochu soli a přecezené a překrájené zelí. Dobře prohněteme a utvoříme šišku o průměru asi 8 cm. Z ní ukrajujeme asi 3 cm kousky, které zakulatíme v dlaních. Házíme je do vařící vody, vaříme asi 8 minut a dáváme pozor, aby se nepřichytily. Podáváme přelité rozpečenou slaninou.
CHUŤOVKY S VEJCI: zdroj: Mimořádná příloha Praktické moderní ženy 4/2006 PLNĚNÁ VEJCE: Ředkvičkové: žloutky utřeme s máslem, jemně nasekanými ředkvičkami, s pokrájeným nebo mletým salámem typu poličan a se žervé. Ozdobíme řezem ředkvičky a petrželkou Sardelové: žloutky utřeme se sardelovou pastou, pomazánkovým máslem a jemně nasekanou cibulí. Ozdobíme kolečky cibule a řezem kapi Pažitkové (bylinkové): žloutky utřeme se žervé a nasekanými zelenými natěmi, podle potřeby přidáme sůl a pepř. Ozdobíme pažitkou a petrželkou Lososové: Lososa nasekáme a spojíme majonézou. Ozdobíme kousky lososa, žezem citronu a koprem Kaviárové: žloutky promícháme s majonézou a ochutíme citrónovou šťávou. Po naplnění bílků dáme navrch kopečky kaviáru. Ozdobíme řezem citrónu a proužky papriky Hořčicové: žloutky utřeme se změklým máslem a hořčicí, podle potřeby přidáme lučinu (žervé), osolíme a dochutíme nasekanou petrželkou, ozodbíme kapary a petrželkou Křenové: žoloutky utřeme se žervé a jemně nastrouhaným křenem. Ozdobíme nastrouhaným křenem a řeřichou Feferonkové: žloutky utřeme s feferonkovým krémem, doplníme tvarohem, podle potřeby přidáme jogurt. Ozodbíme řezy feferonky a petželkou Šunkové: žloutky a nasekanou šunku spojíme pomazánkovým máslem nebo tvarohem (žervé). Ozodbíme vějířky ze sterilované okurky Paprikové: žloutky utřeme máslem, lučinou a jemně nasekanými barevnými paprikami, přidáme sůl a pepř. Zdobíme barevnými nasekanými paprikami. S nivou: žloutky spojíme s nastrouhanou nivou, polde potřeby přidáme máslo a ochutíme česnekem. Ozodbíme mladou česnekovou natí a proužky kapie.
NAKLÁDANÁ A PEČEČNÁ VEJCE
Nadívaná vejce (na stole za 25 minut): 8 natvrdo uvařečných vajec, 50 g másla, 1 žemle, trocha smetany, zelená petrželka, muškátový květ, sůl, máslo na vymazání pekáčku, smetana na zalití
KUŘE NA -X- ZPŮSOBŮ
KUŘE V JOGURTOVÉ OMÁČCE: 1 kuře, sůl, mletá paprika, 50 g anglické slaniny, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 1 svazek jarní cibulky, 2 stroužky česneku, 2 zelené papriky, 4 rajčata, 250 g bílého jogurtu, 1 lžíce hladké mouky, pepř
KAMENICKÝ MLS: Vykostěné maso z kuřecích stehen, kari koření, libeček, petrželová nať (natě utřeme), mletá červená paprika, rajče, zelená paprika (lusk), máslo, sůl, zelenina na ozdobení hotového pokrmu. Maso nasolíme, opaprikujeme, přidáme špetku kari koření, potřeme rozetřeným libečkem s petrželovou natí, obložíme paprikou nakrájenou na nudličky a rajčetem pokrájenými na malé kousky. Pečeme na másle asi hodinu. Podle potřeby podléváme vodou. příloha: brambory nebo hranolky. Zdobíme zeleninou podle vlastní fanzatie. PLNĚNÁ KUŘECÍ KŘIDÉLKA - SMAŽENÁ: 10 kuřecích křidélek, sůl Náplň: 50 g jater (drůbeží, vepřová), 50 g slaniny, 100 g drůbežího salámu, 1 cibule (pórek), stroužek česneku, 1 vejcem strouhanka, sůl, pepř, oregano, petrželka (pažitka). Na obalení, hladká mouka, vejce, strouhanka Příprava náplně: oloupanou cibuli, salám, slaninu a játra pomeleme najemno. Česnek rozetřeme se solí, petržel (pažitku) jemně nakrájíme, přidáme koření a sůl. Vše dáme do misky, spojíme vejcem, doplníme strouhankou a sobře promícháme. U kuřecích křidélek odřízneme v kloubu nejmenší část. osolíme je, u kloubu nařízneme kůži a uděláme malý otvor. Jím prostčíme prst (malík) a uvolníme v křidélkách kapsičku, kterou naplníme nádivkou. Naplněná křidélka obalíme v trojobalu, vložíme do hlubší pánve s rozehřátým tukem a zvolna pod poklicí smažíme. KUŘE "ŽIGULI": 1 kuře, 200 g Nivy, 1 lžička drceného rozmarýnu, 1/8 másla, 1 lžíce křenu nebo krenexu Kuře rozpůléme a obalíme v nastoruhaném sýru. Pokud sýr bude odpadávat, posypeme kuře na pekáči. Záleží na tom, zda je sýr suchý nebo mazlavý. Posypeme drceným rozmarýnem a na každou půlku položíme 3 plátky másla. Podlejeme vodou a pečeme v rozpálené troubě. Po upečení kuřete zamícháme do šťávy křen (krenex) a krátce necháme přejít varem. nesolíme, sýr je dost slaný. Podáváme s vařenými brambory, které orestujeme nebo osmažíme ve fritovacím hrnci.
CUKETA v kuchyni:Tipy – triky:v Mladé plody cukety (do 300 g) jsou křehčí, chutnější a nemají tak silnou slupku. Při přípravě pokrmů je neloupeme, používáme je i k přípravě zeleninových salátů
v Starší plody je lepší loupat, případně zbavit vnitřní dužiny se semeny.
v Před přípravou pokrmu můžeme cukety osolit a krátce nechat odležet. Po chvíli přebytečnou vodu slijeme. Cuketa tak bude chutnější.
v Cukety můžeme přidávat do celé řady pokrmů, např. nahrubo nastrouhanou cuketu přidáme do sekané, do karbanátků či houbové smaženice. Také při přípravě bramborových knedlíků můžeme část brambor nahradit nastrouhanou cuketou. Na kostičky nakrájenou cuketu přidáme do zeleninových polévek, a připravujeme-li bramborový guláš, část brambor můžeme nahradit cuketou.
Buchta z cukety
30 dkg cukr krystalu, 30 dkg polohr. mouky, 1 vejce, 7 dkg másla, 2 lžíce kakaa, 1 kypřící prášek do pečiva, ½ kg strouhané cukety (případně rozinky, ořechy, čokoládová poleva)
Vše se smíchá a dá na vymazaný a moukou vysypaný plech a peče se cca 40 minut při 180 °C.
Matesy z cukety
1 kg cuket, 200 g cibule, 1 lžíce soli, 1,5 lžíce práškového cukru, 2 lžičky mletého pepře, 100 ml octa, 50 ml oleje, bobkový list, zrnka nového koření, zrnka pepře
Cuketu nakrájíme na hranolky, cibuli na plátky, přimícháme sůl a necháme 3 hodiny v míse odležet. Poté přimícháme ostatní přísady. Na dno každé sklenice dáme 1 bobkový list, 2 zrnka nového koření, přidáme směs, dobře uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 °C.
Cuketové lasagne
Na 4 porce: 600 g cuket, 2 lžíce sekaných bylinek, 120 g bylinkového taveného sýra, 100 g šlehačky, 200 ml mléka, 100 g strouhaného ementálu, bylinková sůl, 150 g těsta na lasagne (bez předvaření), tuk na vymazání
Z omytých cuket odřízneme konce a nastrouháme je na plátky. Z bylinek, sýra, šlehačky a mléka vymícháme krémovou omáčku. Dáme stranou 2 lžíce ementálu. Zbytek rozetřeme se solí a smícháme s cuketami.
Vymažeme plochou zapékací misku a předehřejeme troubu na 200 °C. Do misky dáme vrstvu cuketové omáčky a na ni vrstvu lasagní, na ně opět cukety, pak lasagne a tak dále, dokud nespotřebujeme veškeré přísady. Navrch nasypeme zbylý ementál.
Dáme do trouby a pečeme při 180 °C asi 35 minut.
Obměna: místo cukety můžeme použít i spařený listový špenát nebo najemno strouhanou a mírně podušenou mrkev, brokolici nebo kedluben. Můžete přidat i tenoučké plátky vařené šunky.
Cuketový bramborák (s ředkvičkovou pěnou)
Na 4 porce: 500 g malých cuket, 500 g brambor, 1 cibule, 2 vejce, 200 g nízkotučného jogurtu, 100 g jádrových ovesných vloček, sůl, pepř, 2 svazky ředkviček, 3-4 lžíce kysané smetany (20%), 100 g rostlinného másla na smažení
Omytou cuketu utřeme dosucha. Konce odřízneme, omyté brambory oloupeme. Cibuli oloupeme, zeleninu ručně nebo v kuchyňském robotu najemno nastrouháme.
Do nastrouhané zeleniny vmícháme vejce s nízkotučným jogurtem a vločkami. Ochutíme polovinou lžičky soli a pepře, necháme chvíli odpočinout.
Mezi tím si připravíme ředkvičkovou pěnu: očištěné a omyté ředkvičky rozsekáme na jemnou kaši. Ředkvičkové pyré nasypeme do síta a necháme okapat a pak smícháme s kysanou smetanou, solí a pepřem. Přidáváme ředkvičkovou šťávu jen tak, aby omáčka zůstala hustá.
V teflonové pánvi rozehřejeme polovinu rostlinného másla. naběračkou dáváme do rozehřátého tuku na pánev jednotlivé porce těsta, uděláme ploché placičky a při střední teplotě pečeme. Po 3-4 minutách placky otočíme, případně přidáme tuk a pečeme i z druhé strany. Po upečení dáváme placky na papírový ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk.
Podáváme s ředkvičkovou pěnou.
Obměna: místo cukety můžeme použít rovněž mrkev, kořenový celer nebo červenou řepu.
Cuketové placky
1 středně velká cuketa, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, majoránka, 2 vejce, hladká mouka, olej
Oloupanou a nastrouhanou cuketu, z větší části zbavenou semen, ochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou. Přidáme vejce a podle potřeby mouku. Smícháním získáme těsto podobně jako na bramborák. Na rozpáleném oleji smažíme malé placky. Podáváme je teplé.
Pestrý špíz
Na 4 porce: 300 g krůtích prsou, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce sójové omáčky, 250 g malých cuket, 200 g malých žampiónů, 1 červená a 1 žlutá paprika, sezamová semínka, 12 šašlikových jehlic
Krůtí prsa nakrájíme na asi 3 cm kostky. Namočíme do směsi olivového oleje a sójové omáčky a necháme uležet.
Omyté cukety nakrájíme na plátky asi 3 cm široké, které poté rozpůlíme. Žampiony omyjeme, papriky rozpůlíme a očistíme, omyjeme a rovněž nakrájíme na kostky asi 3 cm velké.
Rozpálíme gril v troubě. maso napichujeme na jehlice střídavě se zeleninou. nemělo by vám nic zbýt.
Zbylou marinádou potřeme zeleninu a posypeme ji sezamovými semínky. Špízy pečeme na plechu pod grilem asi 15 minut a jednou otočíme.
Obměna: špízy můžeme obměňovat předem podušenými plátky brambor a mrkve, brokolicí, kedlubnem a květákem – také předvařeným.
Cuketovo sýrová terina
2-3 mladé cukety bez velkých semínek, 500 g ricotty (nebo žervé, tvarohu), 10 g želatiny, 100 ml mléka, 150 ml smetany ke šlehání, lžička bazalky nakládané v olivovém oleji nebo 2 lžičky čerstvé jemně nasekané bazalky, lžička jemně nasekané bazalky, lžička barevné hrubě drceného pepře, sůl, 4 masitá rajská jablíčka
V mléce rozpustíme želatinu podle návodu na obalu. Cukety nakrájíme podélně na tenké plátky, které ve vroucí osolené vodě nebo v páře velmi krátce povaříme, zchladíme a necháme okapat. Formu vyložíme plátky cukety. Ricottu pokojové teploty rozmícháme s bazalkou a pepřem, osolíme, přidáme rozpuštěnou vlažnou želatinu a ušlehanou smetanu. Krémem naplníme připravenou formu, hmotu zakryjeme cuketou a necháme v chladu ztuhnout. Vyklopíme, nakrájíme na dílky, posypeme nakrájenými rajčaty a bazalkou.
Plněné cukety
4 menší cukety, 1 lžíce másla, 100 g tvrdého sýra
Náplň: 2 lžíce oleje, 1 cibule, 150 g žampiónů, mletý pepř, mletý kmín, koření Vegeta, 150 g šunky, 2 vejce, trochu strouhanky, sůl
Omyté cukety podélně rozkrojíme, lžičkou vydlabeme dužinu a pokrájíme ji. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dužinu z cuket, na plátky nakrájené žampióny a koření, podusíme. Odstavíme z tepelného zdroje, necháme trochu zchladnout, přidáme na nudličky nakrájenou šunku, vejce, zahustíme strouhankou a osolíme. Směsí naplníme cukety, vložíme je do pekáče s rozehřátým máslem, podlijeme malým množstvím vody a ve středně vyhřáté troubě pečeme doměkka. Před koncem tepelné úpravy pokrm posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Podáváme s vařenými nebo opékanými brambory nebo jen s chlebem či pečivem.
Labužnický cuketový nákyp
Asi 500 g cukety, 100 g tvrdého sýra, 150-200 g měkkého salámu, 2-3 vejce, 3 lžíce oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, asi 5 lžic hladké mouky, 1 prášek do pečiva, směs koření do mletého masa (drcený kmín, mletý pepř, majoránka, tymián...), sůl, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání pekáče
Omytou, případně oloupanou cuketu spolu s tvrdým sýrem a salámem nahrubo nastrouháme. Přidáme vejce, olej, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a zahustíme moukou smíchanou s práškem do pečiva. dochutíme kořením a osolíme. Hmotu rozetřeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného pekáče, vložíme do předehřáté trouby a pečeme dorůžova. Nákyp podáváme s vařenými nebo jinak upravenými brambory. Výborný je i studený s chlebem či pečivem.
Cuketový chlebíček
1 hrneček nastrouhané cukety, 3 vejce, 1 hrneček moučkového cukru, ½ hrnečku oleje, 1 lžíce rumu, ½ hrnečku směsi rozinek, ořechových jader a kousků čokolády, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy na chlebíček, čokoládová poleva
Cuketu nahrubo nastrouháme. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, rum, cuketu, rozinky, pokrájená jádra ořechů, kousky čokolády a část prosáté mouky. Nakonec vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků a zbylou mouku. Středně husté těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a ve vyhřáté troubě zvolna upečeme. Upečený chlebíček necháme vychladnout a přelijeme čokoládovou polevou.
Hrnečková cuketová bábovka
2-2 ½ hrnečku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrneček pískového cukru, 1 vanilinový cukr, 2 vejce, 5 lžic oleje, 1 hrneček mléka, 1 hrneček nastrouhané cukety, 1 lžíce kakaa, 50 g najemno nakrájených lískových oříšků, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání bábovkové formy, moučkový cukr nebo čokoládová poleva
Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme. Přidáme pískový a vanilinový cukr, žloutky, olej, mléko, nastrouhanou cuketu, kakao a nakrájené oříšky. těsto zlehčíme tuhým sněhem z bílků. Formu vymazanou naplníme těstem a ve středně vyhřáté troubě zvolna upečeme dorůžova. Upečenou bábovku pocukrujeme nebo přelijeme čokoládovou polevou.
Čína z cukety
½ kg cukety nakrájené na kostičky, 3 lžíce sádla, 6 nakrájených cibulí, 6 stroužků česneku, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička pálivé papriky, několik lžic sójové omáčky, sůl, 2 malé protlaky
Nakrájenou cuketu usmažíme s cibulí, přidáme koření, na plátky pokrájený čensek, sójovou omáčku dle chuti, osolíme a dusíme. Přidáme trochu vody. Nakonec přidáme protlak a povaříme. Plníme do sklenic, které obrátíme dnem vzhůru a necháme tak vychladnout.
Příloha: nejlépe rýže
Cuketová hořčice
1 ½ kg cukety, 5 stroužků česneku, 3 feferonky, 2 dcl oleje, 10 dkg soli, 3 malé lžičky pepře, 2 dcl octa, 20 dkg cukru, 2 velké plnotučné hořčice
Vše povaříme asi 1 hodinu, rozmixujeme, naplníme do sklenic a sterilujeme 20 minut při 80°C.
Míchaný cuketový salát
Cuketa má v naší kuchyni mnohá využití. Jedním z nejchutnějších receptů je tento salát. Potřebovat budete 2,5 kg cuket, 500 g cibule, 1 kg papriky, 0,3 l octa, 150 g cukru, 1 nakladač Deko a sůl. Cukety nastrouháme, cibuli a papriky nakrájíme. Nakladač prosejeme, aby v nálevu nebyla zrnka. Všechno dohromady promícháme a necháme dvě hodiny stát. Podle chuti přisladíme či přisolíme. Směs ve sklenicích sterilizujeme 20 minut.
Zapečené zeleninové špagety
Zelenina neslouží v kuchyni pouze jako příloha, ale i jako základ pro samostná hlavní jídla. K přípravě tohoto rychlého a vynikajícího pokrmu pro 4 osoby budete potřebovat: 500 g předvařených špaget, 200 g mrkve, 1 cuketu, 2 celery, 2 papriky, 200 g nakrájených rajčat, 2 lžíce olivového oleje,sůl, pepř a rozmanité čerstvé bylinky. Z bylinek jsou ideální dobromysl, bazalka, majoránka, libeček atd. Na zapékací omáčku budete potřebovat150 g gorgonzoly, 100 g žervé, 150 ml mléka, 150 ml smetany, 2 lžíce světlé jíšky, 1 lžíci nasekané bazalky a čerstvě mletý pepř.
Zeleninu omyjte, oloupejte, popř. zbavte semínek a nakrájejte na středně velké plátky. Veškerou zeleninu, kromě nakrájených rajčat, osmažte zprudka na rozpáleném oleji a dochuťte solí a pepřem. Do vymaštěné zapékací formy pokládejte střídavě vrstvy předvařených špaget, nakrájených rajčat a osmažené zeleniny. Vrchní vrstvu opět tvoří špagety. Předehřejte si troubu na 180 st.C. Nyní si připravte zapékací omáčku. Gorgonzolu nakrájejte na kostičky. Odvažte 100 g a promíchejte společně s žervé, mlékem a smetanou. Směs zahřejte a vmíchejte jíšku. Omáčku dochuťte bazalkou a pepřem. Špagety se zeleninou v misce prolijte omáčkou, zasypejte zbylou gorgonzolou a pečte dozlatova 30-40 minut.
LILEK
LILEK ZAPEČENÝ S DRŮBĚŽÍM MASEM
2 větší lilky, 2 kuřecí prsíčka (svalovina), 40g másla, 40 g oleje, 60 g cibule, sůl, mletý pepř, strouhaný sýr
Očištěné a opláchnuté lilky podélně rozpůlíme, pomocí lžíce částečně vyhloubíme, krátce povaříme a necháme okapat. Na směsi oleje a másla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na drobné kostky nakrájená kuřecí prsíčka a dužinu z lilku, osolíme, opepříme a podusíme. Směsí naplníme půlky lilků, vložíme do pekáčku, jen mírně podlijeme a krátce zapečeme v troubě. Posypeme sýrem a ještě krátce zapečeme.
LILEK PLNĚNÝ SEKANÝM MASEM
2 středně velké lilky, 200 g mletého masa (směs), 1 vejce, sůl, mletý pepř, česnek. ½ rohlíku, 80 g libové slaniny, 40 g másla, 80 g cibule
Lilky očistíme, opláchneme, rozpůlíme, částečně vyhloubíme. Maso důkladně promícháme s namočeným rohlíkem vejcem, solí, pepřem, třeným česnekem a rozsekanou dužinou z lilků. Směsí naplníme lilky. Do pekáčku dáme máslo na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli, přiložíme lilky, mírně podlijeme a pod poklicí podusíme.
LILEK ZAPEČENÝ S KYSANOU SMETANOU
4 menší lilky, 40 g másla, 40 g cibule, sůl, mletý pepř, 80g tvrdého sýra, 2 dcl kysané smetany
Řádně očištěné lilky podélně rozkrojíme na 4 díly, vložíme do pekáčku s máslem a nadrobno nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme, mírně podlijeme a pod pokličkou v troubě podusíme do poloměkka. Poté přelijeme nastrouhaným sýrem se smetanou a bez přikrytí dáme ještě na několik minut zapéct.
LILEK PLNĚNÝ RÝŽÍ
4 menší lilky, 200g uvařené ráže, 80 g libové slaniny, 40 g másla, 80 g cibule, sůl, bylinky, mletý pepř
Očištěné lilky podélně rozpůlíme a dužinu částečně vydlabeme. Na slanině osmahneme část nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme rýži, sůl, najemno nakrájené bylinky a pepř, zamícháme a rozdělíme do 4 lilků a přiklopíme zbývajícími půlkami. Do kastrolu dáme máslo, zbytek nakrájené cibule, rozsekanou dužinu z lilků a naplněné lilky. Přikryjeme a zvolna dusíme. Podle potřeby mírně podlijeme vodou či vývarem.
RECEPTY NA CHLEBA Z DOMÁCÍ PEKÁRNY:Pšenično žitný chléb
Do pekárny postupně dát:
320 ml vlažné vody
2 lžičky octu
2 lžičky soli
1 lžičku cukru
100 g krupice (může být i krupička, ale pak je chlebík hutnější)
100 g žitné hladké mouky (může být i celozrnná jemně mletá žitná)
300 g hladké bílé mouky (pšeničné)
2 lžičky kmínu (nemusí být)
1/3 rozdrobené kostky kvasnic (kostka 42g) (Já dávám sušené droždí Dr.Oetker celé balení)
nastavit na program klasik
já po signálu přidávám ještě různá zrníčka (slunečnicová, dýňová, len, mám pak pocit, že je ten chleba zdravější)
Podmáslový chléb
Do pekárny postupně dát:
150 ml vlažné vody
100 ml podmáslí pokojové teploty
½ lžičky cukru
1 lžička soli (já osobně dávám o něco víc, protože první pokus mi přišel málo slaný)
300 g hladké mouky (normální pšeničné)
150 g žitné mouky
1 sáček sušeného droždí (10 g - já používám v bílém sáčku s modrou vlaštovkou, protože Dr Oetker má menší gramáž)
program základní
Slunečnicový chléb
250 ml vody
1 lžička soli
2 lžíce rozpuštěného a vychladlého másla
1 lžíce medu
½ hrnku slunečnicových hrubě nasekaných semen
280 g žitné mouky
125 g hladké mouky
1 lžička sušeného droždí
program základní
Adély chléb
250 ml vody
100 ml mléka
1 polévková lžíce octa
2 polévkové lžíce oleje
240 g žitné mouky
300 g hladké mouky
8 g sušeného droždí (necelý sáček s tím modrým ptákem)
koření (např. kmín, anýz, fenykl, rozmarýn apod..)
semínka (slunečnice, dýně, len)
program klasik
Staženo z internetu:
300 ml mléka, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžička soli, 1 lžička cukru(dávám hnědý) 1 lžička chlebové koření, 1 lžička kmínu, špetka česnekové koření půl lžičky papriky 1 vařená brambora strouhaná, 100 g celozrnná mouka, 100 g žitná mouka, 300 g pšeničná chlebová mouka, 2 lžičky sušené droždí. Program sprint, po písknutí slunečnicová semena. Nejlepší chleba na světě!
|
Vytvořeno službou WebSnadno.cz | Nahlásit protiprávní obsah! | ![]() |